Binocluri Night Vision cu Infraroșu

Primele binocluri cu infrarosu au apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, căpătând răpândire foarte mare în timpul războilui din Vietnam.

Acestea pot fi monate pe caschete sau pe vehicule pentru a le oferi soldaților un avantaj în timpul deplasărilor de noapte și folosesc diverse tehnologii pentru a putea vedea chiar și în cele mai întunecate medii.

Pentru a vedea noaptea este nevoie de un spectru mult mai larg decât în timpul zilei. Unele animale văd mai bine decât oamenii în timpul nopții pentru că pot să perceapă lumina aflată mai aproape de razele ultraviolete sau infraviolete, sau pentru că anatomia ochilor le permite să vadă atunci când lumina este mai slabă.

Dispozitivele cu night vision, așa cum sunt lunetele, binoclurile sau ochelarii, folosesc una sau mai multe tehnici pentru a mări intensitatea sau dimensiunea spectrală. În mod obișnuit, acestea sunt construite cu un tub care maximizează cantitatea de lumină disponibilă în mediu. Există, însă, și aparate care care folosesc lumină infraroșie.

În timpul celui de-al Doilea Răzoboi Mondial, primele binocluri cu night vision funcționau doar intensificând lumina. Având lentile de la 56mm în sus, acestea permiteau captarea a cât mai mult din lumina disponibilă. Acestea foloseau și lentile de ieșire foate mari…atât de mari încât erau aproape imposibil de folosit, așa că soldații primeau picături pentru dilatarea pupilelor. Rezultatul tuturor acestor demersuri a fost o serie de binocluri foarte mari și incomode.

Elemente de luat în considerare

În ziua de azi, echipamentele de night vision pot să lărgească raza spectrală folosind infraroșu. Deși lumina infraroșie nu este adecvată pentru armată, fiind foarte ușor de detectat, este foarte folositoare pentru camerele de supraveghere. Unele binocluri de night vision pot face rocada între utilizarea luminii infraroșii active și maximizarea pasivă a luminii disponibile, putând astfel să alegi cel mai bun mod pentru situația respectivă.

În general, echipamentele de night vision sunt caracterizate de o “Generație”, Generația 0 fiind reprezentate de cele utilizate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și urcând până la Generația IV, care include binocluri, lunete și altele, cu puteri de măprire și sisteme de prindere variate.

Consumul bateriei poate fi destul de ridicat în cazul binoclurilor cu infraroșu. Dacă e posibil, caută un model care îți permite să oprești modul infraroșu atunci când ai nevoie, ca să eviți consumarea bateriei cât de cât. De multe ori se întâmplă să constați ca aceste aparate pornesc numai cu baterii noi nouțe… Oricum, e bine să îți cumperi și un încărcător și să ții câteva baterii de rezervă la îndemână.

Pe de altă parte, unele binocluri au senzori de proximitate, care pornesc modul infraroșu numai atunci când sunt în poziție de vizualizare.

Cum să-ți alegi un binoclu cu infraroșu?

Există mai multe tipuri de echipamente night vision pe care poți să le alegi. Trebuie să te orientezi în funcție de modul în care vrei să-l utilizezi. Dacă o să-l ții foarte mult în mână, ergonomia și greutaea joacă un rol foarte important.

Lunetele, pe de altă parte, trebuie să fie subțirele, durabile și rezistente. Ochelarii night vision sunt de preferat dacă vrei ca echipamentul să fie tot timpul disponibil fără să ai mâinile ocupate.

Bushnell are un binoclu night vision cu infraroșu numit Digital Stealth View 5×42. Se găsește la 529 Euro, însă e plin de facilități. Poate fi folosit în condiții de vreme dificilă, funcționează cu șase baterii AA, are atât modul infraroșu cât și tub de intensificare a imaginii. Conform specificațiilor, poate să funcționeze două ore în continuu cu un set de baterii.

Yukon are de asemenea un model numit Digital NV Ranger Pro 5×42, care costă 798 Euro. La fel ca și cel de la Bushnell, are ieșire video pentru vizualizarea sau înregistrarea imaginilor. Poate fi montat pe un trepied și are o rază de acțiune de peste 250m.

ATN pune la dispoziție cel de-al treilea binoclu cu infraroșu și anume ATN Night Scout 5×50. Acesta costă 599 Euro. Este rezistent la apă și la ceață. Are un tub de intensificare a imaginii din Generația 1 și vine cu garanție de 2 ani.

{ 0 comentarii… adauga unul acum }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: